Манастир Сасе (Братунац)

0
5748
Прегледа
Manastir Sase republika Srpska
Манастир Сасе код Братунца у Републици Српској | Фото: Википедија

Манастир Свете Тројице или Манастир Сасе је манастир Српске православне цркве који се налази у истоименом селу удаљен од Братунца око 13 километара (Република Српска). Манастир припада Епархији зворничко-тузланској.

Историја Манастира Сасе

Манастир је саграђен 1242. године као метох манастира Хиландара. Задужбина је краља Уроша I Немањића, најмлађег сина Стефана Првовенчаног. Његов крст је дуго чуван у овом манастиру.

Верује се да су управо у овом периоду бежећи од Монголских хорди, германски народ Саси, дошли у Србију. Овај народ је са собом донео нове технике у проналажењу и преради руда племенитих метала што ће касније изузетно допринети развоју Србије и на крају до њеног уздизања у царство.Турским освајањем Босне овај крај је запустео а са њим и манастир Сасе.

Manastir-Sase-Bratunac
Манастир Сасе | Фото : dobrocinstvo.rs

Скоро 400 година су темељи некадашњег манастирског храма били прекривени наслагом земље, заборава и незнања. Тек 1858. године сашки рудари су откопали манастирске темеље и на њима саградили нову цркву, коју су према Ђорђу Беатовићу посветили светом апостолу Петру. Ова црква је преко 100 година служила као парохијска и то у најдужем периоду као братуначка.
Манастирски храм је током рата, почетком 1992. године, претрпeо оштећења а новосаграђени конак је уништен.

Manastir-Sase-ikonostas
Унутрашњост манастира Сасе | Фото : dobrocinstvo.rs

Тренутно су на овој локацији два монтажна објекта, један за потребе богослужења, а други са келијама, дневним боравком и кухињом служи за потребе конака.

Манастир Сасе прославља Светог цара Уроша као задужбинара и тим повод је Владика Василије, 5. децембра 2007. године, предао манастиру дeо моштију краља Уроша (дар Владике будимљанско-никшићког Господина Јоаникија) и део моштију цара Уроша (дар Његове Светости Патријарха српског Господина Павла).

Локација манастира Сасе

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here