Манастир Стубал код Краљева

0
7661
Прегледа
manastir svete petke Stubal
Манастир Свете Петке у Стублу - Фото: Мирољуб Костић

Манастир Стубал се налази у истоименом селу код Краљева и Врњачке Бање. Манастир је посвећен Светој Петки и припада Епархији жичкој.

Историја Манастира Стубал

Постоје предања да је село Стубал добило назив по четвороугаоном камену који подсећа на стуб, а који се још одавнина налази у близини села. Верује се да је тај камен био део древне црквице, тачније њен олтарски део. У народу постоји верујовање да је овај камен чудотворан.

Сматра се да је некадашња црквица била изграђена од трошног материјала, јер њени трагови нису сачувани ни у темељу. Једино што је остало из тог периода је камен.

На месту данашње цркве 1906. године је била саграђена црква дашчара коју је касније заменила велика црква.

Данашњи изглед манастир Стубал је започет са градњом 1970. године. Претпоставља се да је саграђен на месту некадашњег много старијег манастира. Почетак радова на новом манастиру Стублу започео је Стојан Коматовић, сељак из оближњег села, који је најпре купио плац са видљивим остацима некадашњег манастира. Сам Стојан је био полуписмен човек, али је свој живот, од момента изградње манастира, посветио вери. Око себе је окупио градитеље, сличне себи, полуписмене, али снажне у вери. Манастир је био изграђен до 1978. године.

savo-komatovic-manastir-stubal
Сава Коматовић – фото: svpetkastubal.org

Стојан Коматовић се касније и замонашио у овом манастиру и узео монашко име Сава. Након десет година постојања овог мушког манастира, монах Сава је остао скоро сам, без чланова, јер су стари монаси градитељи поумирали за то време, па је Сава претворио тај манастир у женски. Од 1988. године манастир Стубал се води као женски.

2000. године манастир је добио на дар из града Јашија покров свете Петке са јастучницом. Од тада, сваког петка у 17. часова, служи се Молебан и износи покров ради целивања.

Свети камен манастира Стубал

Осим покрова свете Петке, манастир у Стублу поседује и остатак старог манастира, а то је тзв. „Свети камен“ који се налази у малој цркви, иза главне манастирске цркве.

sveti kamen manastir Stubal
Свети Камен манастира Стубал – Фото: svpetkastubal.org

Верници често обилазе овај „Свети камен“ и користе га за лечење реуме, главобоље, зубобоље и других проблема. Прислањањем руке, главе, ноге, кука, стомака или било којег дела тела на њега сматра се да ће бити исцељен.

Библијски парк

Манастир поред поменутих реликвија краси и несвакидашња реплика Јерусалимских светиња као што су Голгота, Христова гробница. Ту је и пећина рођења Исуса Христа у природној величини, две камене плоче са 10 Божијих заповести и умањена макета планине Синај (Мојсијева Гора).

Манастир је изузетно добро посећен. Велики број туриста и верника током летње сезоне долази у обилазак овог манастира.

Веб сајт: svpetkastubal.org

Манастир је отворен сваког дана од 08ч до 20ч (зими до 18ч).
Литургије почињу недељом и празницима у 9ч.
Молебан св. Петке и изношење покрова светице је сваког петка у 17ч.

Локација манастира Стубал на мапи:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here