Манастир Свети Илија (Бањани)

0
4387
Прегледа
sveti ilija u banjanima u makedoniji
Манастир Свети Илија у Бањанима | Фото : travelers.mk

Манастир Свети Илија (познат и као манастир Свети Илија Горњи) је српски средњевековни манастир који се налази у селу Бањани на око 20-ак километара од Скопља. Манастир је део Православне охридске архиепископије и посвећен је Светом пророку Илији.

Историја манастира Свети Илија у Бањанима

Сама манастирска црква датира из времена владавине Немањића. Верује се да је изграђена у 14. веку. Ова једнобродна сакрална грађевина је уклесана у стену па се понекад због свог положаја убраја у пећинске цркве. Доказ да потиче из 14. века показују и два слоја фреско-живописа који се налазе у њеној унутрашњости.

Уз манастир је сахрањен војвода Спасо Призренац један од вођа српског народа из Скопске Црне Горе. Погинуо је током сукоба са турском војском 1904 године.

Данас се у манастиру не одржавају редовна манастирска богослужења. За сада је претворен у музеј који је део излетичких дестинација за локално становништво и туристе из Скопља и околине. Најпосећенији је 2. августа, за време Илиндана. Манастир Свети Илија Горњи је део области која је позната „Скопска Црна Гора“.

sveti ilija banjani
Конаци манастира

Локација манастира Свети Илија

Смештен је на надморској висини од око 640 метара а до манастира се може доћи узаним асфалтираним путем који се завршава пред манастирским вратима. Манастир Свети Илија има веома уређено и лепо двориште, као и велики конак, који је могуће изнајмити и у њему боравити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here