Манастир Светог Германа Аљаског у Калифорнији

0
2586
Прегледа
manastir svetog germana aljaskog

Манастир Светог Германа Аљаског је српски православни манастиру на територији Калифорије у Сједињеним Америчким Државама. Манастир припада Епархији западноамеричкој СПЦ.

Историја манастира Светог Германа Аљаског

Градња овог манастира је почета 1967. године од стране Јуџина Роуза и Глеба Подмошенског. Они су купили земљиште у удаљеној планинској области у Калифорнији недалеко од малог села Платинум у северном делу Калифорније.

Јуџин се још у младости окренуо мудростима древног Истока. Тако је почео прво проучавати Будизам да би касније захваљујући једном младићу из Финске који је био православац све чешће посећивао православна богослужења.

Када је напунио 28. годину, одлучио је да се крсти у руској православној цркви. Неколико месеци касније, с благословом архиепископа Јована, Роуз је с Русом Глејбом Помошенским, основао неку врсту заједнице православних књижара, назвавши је Братством Светог Германа Аљаског. Тиме су започели нешто што ће касније прерасти у нешто много веће од заједнице књижара и утемељити пут за оснивање манастира.

Управо захваљујући деловању братства манастира Светог Германа, много Американаца је прешло у православље.

manastir sveti german kalifornija

Ко је био свети Герман Аљаски?

Свети Герман Аљаски је био један од првих православних мисионара на територији Америке. У Православној цркви он се данас поштује као светитељ и као заштитник православаца у Америци.

sveti-german-aljaski
Свети Герман Аљаски

Рођен је 1756. године, у граду Серпуковски у Московској губернији (Русијa). Већ у 16. години се замонашио у манастиру Свете Тројице у близини Санкт Петербурга. После много година једноставног монашког живота, монах Герман се преселио у велики и чувени Валаамски манастир који се налазио на острву усред језера. Одатле је касније са делом братства Валаамског манастира, отишао у Америку и тамо започео свој мисионарски рад.

Од 28. новембра 2000. године, манастир припада Српској православној цркви.

Братство манастира је у пријатељским везама са америчким староседеоцима – Индијанцима из оближњег градића Котонвуд. Индијанске старешине често посећују манастир, а долазе и на свеноћно васкршње богослужење. У близини манастира је 1979. године основан и скит свете Ксеније, у којем живи и Богу се моли женско монаштво.

Прочитајте и ово: Реплика косовске Грачанице у Чикагу

Локација манастира Свети Геман Аљаски

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here