Mudrost koju bi svaka osoba trebalo da pročita – oslobodite se nezadovoljstva

0
8175
Pregleda
budi zadovoljan
Foto : pixabay.com

Nezadovoljstvo se javlja kada neko ne neispuni vaša očekivanja. Obično ljudi koji se često uvrede nesvesno veruju da svi oko njih uvek moraju da im izađu u susret.

Mudra priča o nezadovoljstvu

Ovo je jedna priča koja će vam pomoći da bolje razumete:

Jednog dana učenik je pitao svog duhovnog učitelja:

– Učitelju, vi se shvatili Veliku Mudrost, uvek ste u stanju potpunog mira i dobrog raspoloženja. Niko vas ne nervira, niste ljuti ni na koga. Naučite me da postanem takav.

– Dobro, naučiću te, ali za to ti je potrebna jedna kesa i krompir.

Učenik je sve uradio kako mu je učitelj rekao. „Kada se naljutiš na nekog ili se urediš zbog nečega, napiši ime te osobe na krompir i stavi ga u kesu“, rekao je učitelj.

– Da li je to sve što treba da uradim? – učenik je bio zbunjen.

– Ne, uvek treba da nosiš ovu kesu sa sobom gde god da odeš. I svaki put, kada te neko uznemiri ili uvredi, moraš da dodaš krompir u kesu.

-Dobro, reče učenik.

Prošlo je neko vreme. Kesa svesnog učenika je dobila na težini. Pored toga, prvi krompiri su počeli da trule i proizvode neprijatan miris.

Tada je učenik došao do svog učitelja i rekao: – Više ne mogu da nosim ovaj teret i smrad sa sobom. Dajte mi nešto drugo.

Na ovo je mudrac odgovorio: – Da li nosiš nešto drugo u svojoj duši kada si uvređen i ljut na ljude? Kada se jednom uvrediš, ne primećuješ da je kamen pao na tvoju dušu. Vremenom, ovo kamenje se taloži. Dela postaju navike, navike postaje karakter, što dovodi do nemoralnog ponašanja. Dao sam ti priliku da pogledaš sve od spolja. Mislim da ćeš drugi put razmisliti o tome da li ti treba još jedan kamen. Uvreda je nešto što je samo u tvojoj glavi. Nauči da oslobodiš glavu od ovog trulog smrada i postaneš istinski srećna osoba.

Pročitajte i ovo: Šta donosi čitanje Svetog pisma?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here