Na kojoj ruci se nosi brojanica i šta uraditi ako pukne?

0
22931
Pregleda
brojanice na kojoj ruci i sta uraditi ako pukne
Foto: unsplash.com

Jedno od duhovnih obeležja svakog vernika jeste brojanica. Mnogi je u današnje vreme nose više iz modnih nego verskih razloga. Brojanica je ipak mnogo više od običnog komada nakita. Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih!

Kakve mogu biti brojanice?

Brojanice se razlikuju po svojoj strukturi. Postoje male i velike brojanice. Male brojanice se sastoje od 33 čvorića a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića. Svaki čvorić se sastoji od 7 krstića. Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podseća da smo mi slovesne ovce dobrog pastira Gospoda Isusa Hrista.

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su „Molitva Isusova“ i „Molitva Presvete Bogorodice“. Neretko se može videti da pojedinci nose više brojanica na ruci. Nažalost, to je jedno od pogrešnih shvatanja brojanice i njenog postojanja.

Brojanica služi za molitvu

Brojanica ne služi ni za igru ni za ukras već za molitvu. Molitva je utkana u svaki deo brojanice jer sveštena lica koja je prave tokom njene izrade izgovaraju molitve. Stoga treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

Pročitajte i ovo: 7 duhovnih zakona koji menjaju vašu sudbinu

Na kojoj ruci se nosi brojanica?

Jedna od najvećih dilema koja prati brojanicu jeste na kojoj je ruci treba nositi. Obično se nosi na levoj ruci a odgovor na to pitanje je jednostavan – iz praktičnih razloga. Dok se krstimo prilikom molitve lakše nam je da držimo u levoj ruci.

Naravno nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Pročitajte i ovo: Sveta Gora nadomak Beograda

Šta uraditi sa brojanicom kada pukne?

Jedna od enigmi vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada ona pukne? Ukoliko se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

Pročitajte i ovo: Kako i kada se pale sveće i koji je smisao toga?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here