Niški hram čuva mošti čak 14 svetitelja

0
6136
Pregleda
hram-sv-cara-konstantina-i-jelene-jpg
Foto: spc.rs

Hram u Nišu je jedan od najvećih i najmlađih hramova u našoj zemlji, odnedavno poseduje izuzetne i retke svetinje – delove moštiju čak 14 svetaca i shimu monaha Nektarija Vitalisa.

Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene se nalazi u jednom od najvećih i najlepših parkova, i četvrti Niša, u Gradskoj opštini Medijana.
Hram je posvećen znamenitom Nišliji Konstantinu Velikom i njegovoj majci Jeleni, čiju slavu i slavi.

Niski-hram-jpg
Foto: sr.wikipedia.org

Čije se mošti čuvaju u Niškom hramu?

Kivot sa delovima i česticama moštiju svetaca ovom hramu dar je oca Jovana Jelenkova, arhimandrita manastira Svetog Jovana kod Dimitrovgrada. 

Prava je retkost da jedan hram ima ovakve svetinje. Danas su tu pored svih ostalih čestice moštiju svetaca Jovana Zlatoustog, Nektarija Eginskog, Petra Koriškog, deo Časnog Krsta, cara Lazara, cara Konstantina i carice Jelene kojima je posvećen ovaj hram. Među ostalim svetinjama se nalazi znamenje i delovi sa Golgote, sa groba Gospodnjeg, Vaznesenja i Preobraženja Isusa Hrista.

crkva-svetog-cara-konstantina-i-carice-jelene-nis-jpg

Izgradnja hrama je započeta 1999. godine uz prisustvo Niškog episkopa Irineja, i do danas još uvek nije završen. Izgrađen po projektu arhitekata, supružnika Jovana i Jelena Mandić u vizantijskom stilu.

Pročitajte: Sveta gora nadomak Beograda

Hram poseduje: dva zvonika, galerijom za hor i kriptnim delom koji čini velika sala sa bočnim, pomoćnim prostorijama, kuhinjom, trpezarijom mokrim čvorovi, zimskom crkvom, krstionicom, bibliotekom i kancelarijom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here