Ostaci manastira Marije Petruške

0
3930
Pregleda
ostaci-manastira-petruska.jpg
Foto: www.vodickrozsrbiju.rs

Ostaci manastira Marije Petruške se nalazi ispod tvrđave Petrus, kod sela Zabrege, nedaleko od Paraćina. Nekadašnji manastir je posvećen  svetoj Mariji Blagoj ili Ognjenoj Mariji. Manastir se nalazi na teritoriji Eparhije braničevske.

Manastir Marija Petruška je podignut u drugoj deceniji 15.veka. Zapusteo je  neposredno pre propasti srednjovekovne Srbije 1459. godine ili 1516.godine. Crkva pripada znamenitoj srednjevekovnoj petruškoj oblasti i pretpostavlja se da je građena kao vlastelinska crkva. Veruje se da je ktitor bio vlastelin Crep, sin Dušanovog vlastelina Vukoslava.

Crkva je nekada bila živopisana ali se ostaci fresaka do danas nisu održali.

crkva_blaga_marija_petruska.jpg
Foto: www.kulturnonasledje.com

Crkva je rađena u tradiciji arhitekture moravske Srbije i ima direktne analogije sa crkvom Svete Bogorodice u Lešju. Zapadno od ruševina manastirske crkve, nalaze se ostaci dve građevine. Napravljene su, od lomljenog kamena, uz samu liticu, a imale su gornji sprat, pošto se u njihovim ostacima uočavaju udubljenja u kojima su se nalazile drvene grede.

izvor-manastira-petruske.jpg

Iznad manastira uzvodno, i na levoj strani reke je izvor vode koja izvire iz zida u pećini, koja se popularno zove Pakliš. Voda je konstantna i leti zimi sa oko 8 stepeni. Veruje se da pomaže kod kožnih bolesti.

Ostaci manastira Marije Petruške se danas nalaze pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here