Otkrivena grobnica i slika Svetog Zosima Tumanskog

0
3192
Pregleda

Tokom uređenja manastirskog hrama u Tumanu, otkrivena je grobnica Sv. Zosima Čudotvorca.

Dok je manastirska bratija nadgledala radove na preuređenju poda crkve, ispod kamenih ploča starih oko jednog veka pred majstorima i monasima pojavio se prvo svod, a zatim i ostatak grobnice Svetog Zosima Tumanskog, čudotvorca i patrona Manastira Tumane.

Prema rečima igumana Dimitrija Plećevića, grobnica će tokom popravke poda crkve biti konzervirana i prekrivena staklom, kako bi vernici mogli da vide mesto gde je sahranjen Sveti Zosim.

Pronađena slika svetog Jakova Tumanskog

Tokom radova u manastiru Tumane stigla je još jednu lepu vest.

Kako je objasnio Dimitrije Plećević, iguman manastira, prilikom uređenja zaostavštine jedne od starijih monahinja, mati Serafime iz Zgodačice, pronađena je fotografija iz lične karte Svetog Jakova Tumanskog, što je hrišćanskom svetu konačno donelo saznanje o tome kako je ovaj svetitelj zaista izgledao.

fotografija svetog zosima tumanskog

Inače, manastir Tumane sedmično posećuje nekoliko hiljada vernika iz gotovo svih zemalja sveta. Na praznik Svetog Zosima i Svetog Jakova u jednom danu bude i po 10.000 vernika, koji dolaze da u ovoj svetinji pronađu utehu i od tumanskih svetitelja izmole isceljenje raznih bolesti.

Pročitajte: Svedočenja o isceljenjima u manastiru Tumane

Izvor: prijateljiboziji.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here