Шта су то искушења и зашто Бог допушта искушења на људе?

0
5538
Прегледа
sta-su-to-iskusenja.jpg
Fото: Pixabay.com

Све невоље и мучења која душа трпи за време  унутрашњих искушења нису ништа друго до лек  који Бог с љубављу чисти душу.

Искушења су провере које долазе  човеку од ђавола и од његових слугу, злих људи. Бог је допустио да човек буде искушаван ради провере љубави према Богу, његове оданости и покорности. Искушења су прилагођена слабостима људске природе. Онима који су јачи у вери, Бог допушта тежа искушења, да би узнапредовали у светости и да би се удостојили венца славе. Слабијима у вери и трпљењу Бог по свом Промислу дозвољава лакша искушења, да би савладали и јачали у вери и духовној снази.

Прочитајте још: Како се достојно причестити

Праведни Јов каже да су верници оптерећени разним искушењима до допуштењу Божијем. Али да Бог никада не допушта на изабране искушења преко њихових моћи.

iskušenja.jpg
Foto: www.bastabalkana.com

Ко нас то стално искушава и мучи?

Непријатељи са којима ратујемо и ратоваћемо до смрти су ђаво и слуге, наше тело и световна уживања. Они нас стално искушавају и мало је хришћана који успевају, даром Господа нашег Исуса Христа, да изађу као победници са искушењима и свим уживањима која нам свет пружа.

На три начина нас они непријатељи кушају, баш као што је ђаво кушао Христа у пустињи: сластољубљем, славољубљем и среброрубљем, односно похотом тела, надменошћу живљења и похотом очију.

  1. Кроз телесну похоту или сластољубљем ђаво нас куша развратом, лењошћу, пијанством, стомакоугађањем, безосећајношћу, безнађем и слично.
  2. Кроз надменост живљења или славољубља ђаво наш куша мислима гордости, сујете иташтине, гнева и разврати.
  3. Кроз похоту очију или среброљубље, ђаво нас куша лакомошћу за материјалним добрима, завишћу, свађом, клеветом, осуђивањем и слично.

Извор: Књига „Поуке духовног спасења“ / Протојереј Ставрофор – Богдан Симић

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here