Значај крсне славе и како је она очувала православље међу Србима

0
788
Прегледа
krsna slava

Једна од главних одлика српског Православља, а која није карактеристична за остали хришћански свет јесте управо крсна слава.

Пре примања хришћанства Срби су били многобожачки народ. Поред врховног бога Перуна, кога су сви поштовали, сваки дом је имао и своје домаће божанство. По природи сентиментални и везани за своје домаће навике и обичаје, у сусрету са хришћанством, Срби су се најтеже одрицали тих домаћих божанстава.

Мудри и практични Немањин син, Свети Сава, многобожачке идоле заменио је великим хришћанским светитељима Цркве Христове. Тако велики хришћански светитељи постадоше заштитници и помоћници српских домова, цркава, манастира, породица, племена, села, градова па чак и читавих покрајина и области.

Црква је имајући у виду практичне разлоге саветовала и препоручивала породицама које светитеље да узимају за своју крсну славу. Велика већина крсних слава се празнује у јесен, зиму и пролеће када је мање радова у њиви, пошто су Срби били народ који се највише бавио земљорадњом и сточарством.

Значај крсне славе

Слављење крсне славе је остала једина, непрекинута традиција код Срба од времена покрштавања до данас. Много је што-шта променило у народном животу и обичајима, али се слава сачувала као највећа светиња нашег народа.

Србин је славио крсну славу у најславнијим данима своје историје, али исто тако и у току петовековног робовања под Турцима. Слављења је слава у време и невреме, у рату и у изгнанству, у тамници и болници, у жалости и радости, у беди и у богатству. Наши војници су у јеку најжешћих битака у рову ломили бајати војнички хлеб, певали тропар своје славе, палили комадић воштанице који су од куће понели, молили се Богу за помоћ и срећније дане.

После II светског рата у време невиђене безбожничке и антиверске пропаганде Срби се нису одрицали своје славе. Данас можемо слободно рећи да је крсна слава сачувала православну веру и традицију у нашем народу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here