Црква Ружица на Калемегдану

0
7029
Прегледа
Crkva Ruzica na Kalemegdanu

Богородичина црква Ружица се налази у северноисточном подграђу Београдске тврђаве (Калемегдан). Црква припада београдско-карловачкој архиепископији.

Историја о цркви Ружици

Тачан период настанка ове цркве није познат. Једино што је утврђено је да је ово најстарија црква у Београду. По записима из времена деспота Стефана Лазаревића постојала је црква истог имена, коју су Турци струшили приликом освајања Београда 1521. године. Из сачуваних докумената тог периода сазнаје се да је само пет дана после ослобађања од Турака основан одбор за обнову цркве. Радови су брзо завршени, тако да је црква освештана после десет месеци. Садашња црква била је у 18. веку барутни магацин, који је 1867-69. године претворен у војну цркву.

Народно предање о настанку цркве

По народном предању, црква Ружица се налазила на месту извора Свете Петке, који је протицао испод самог темеља цркве посвећене Пресветој Богородици. По веровању су сестре Ружица, Марица и Цвета на простору београдске тврђаве подигле по једну цркву које би служиле као њихове задужбине, и назвале су их својим именом.

Током Првог светског рата црква је порушена. У њој су се многобројни војници, браниоци Београда од Аустроугарсих напада, последњи пут причестили пред рововске борбе на обалама Саве и Дунава. Посмртни остаци ових хероја се налазе у заједничкој гробници испод Јакшићеве куле, неколико десетина метара од саме цркве.

unutrasnjost crkve ruzice-min
Унутрашњост цркве

Црква је потпуно обновљена 1925. године а том приликом је постављена и меморијална плоча на којој пише:

“За време светског рата 1914-1918. од стране аустроугарске и немачке војске опљачкан и порушен је овај свети храм војнички. Под Владом Њ. В. Краља Срба, Хрвата и Словенаца, Александра, управом првог српског Патријарха Димитрија … обновљен је Храм Божији”.

Током ове обнове цркве изливене су и две статуе од артиљеријских чаура: прва представља копљаника цара Душана, док друга репрезентује пешадијског војника из Првог светског рата.

Ulaz u crkvu Ruzicu - statua cara Dusana i vojnika iz prvog svetskog rata
Улаз у цркву и статуе  војника из Првог светског рата и цара Душана

Највећи радови извођени су 1937. године када је саграђена данашња капела Свете Петке и црквени дом који је касније приликом бомбардовања 1944. године разорен. После рата су такође извођени радови, подигнута је капија код олтара и саниран водовод код Испоснице Свете Петке. Од 31. маја 1965 године црква Ружица стављена је под заштиту државе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here