Црква Светог Јована Крститеља на Мокрој Гори

0
6584
Прегледа
crkva svetog jovana krtitelja na mokroj gori

Црква Светог Јована Крститеља на Мокрој Гори, се налази на извору Беле Воде, на левој обали Камешине, у оквиру Парка природе Шарган – Мокра Гора. Припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Подигнута је на темељима некадашње цркве коју је подигао неки Дубровчанин у знак захвалности природном извору који се налази у близини ове светиње.

Градња цркве је започета 2000. године на иницијативу Одбора за обнову и изградњу црквених објеката при Завичајном удружењу Мокрогораца „Шарган”. Темеље храма освешатао је 2002. године епископ жички Хризостом. До 2011. године црква је озидана и обложена декоративном фасадом, простор око храма уређен и подигнут прилазни мост преко Камешине. У лунети изнад улазних врата изведено је попрсје Светог Јована Крститеља у мозаику.

mokrogorska crkva svetog jovana

Ово место је познато по лековитом извору Беле воде. Године 1994 после изливања реке Камешина, случајно откривена лековита Бела вода, а неки је и зову Бела вода Светога Јована Крститеља. Извор се налази крај пруге подно Шаргана, недалеко од цркве.

crkva svetog jovana krtitelja u mokroj gori

Ове воде су првенствено намењене за уживање, одмор и рекреацију младих и средовечних људи, такође лечи од реуматских , кожних обољења.

Поменућемо и извор слане минералне воде у ливадама Котромана који мештани зову и „мокрогорско море”. Настао је из једне бушотине која је ископана некада ради истраживања. Сада ту истиче слана вода. Као и на мору, има плиму и осеку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here