Danas je praznik Pokrova Presvete Bogorodice

0
5007
Pregleda
pokrov presvete bogorodice - putevima pravoslavlja

Danas se obeležava praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

Javljanje Bogorodice tokom bogosluženja

Događaj koji crkva praznuje dogodio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa).

Bilo je to svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negde u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.

U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom (pokrovom) iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.

Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi “Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet“, što Epifanije začuđen potvrdi.

Nakon tog događaja uvedeno je praznovanje Pokrovice koje podseća na taj trenutak.

Običaji i verovanja na dan Pokrovice

Mnoge žene koje nemaju decu poste pred praznik Pokrovice kako bi se pričestile na dan praznika. Pritom se mole da im podari Bogorodica usliši želju da imaju dete. One koje imaju decu mole se Bogorodici za njihovo zdravlje.

Svi koji veruju u Bogorodicu i obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore reči „Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim“.

Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile.

Pročitajte i ovo: Molitva Bogorodici koja izbavlja od nevolje, nepravde i potištenosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here