Данас се обележава Петровдан а за њега је везан један веома леп обичај

0
2638
Прегледа
sveti petar i pavle - petrovdan

Данас се прославља дан посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овај празник је у народу познатији као Петровдан. Сматрају се првим проповедницима и најближим ученицима Исуса Христа. Овај празник је један од 15 највећих хришћанских празника и са овим празником се завршава Петровски пост.

О светом Петру и Павлу

Свети Петар је био први бискуп Рима. Био је апостол, ученик Христов, за кога се верује да му је Христ дао кључеве небеског царства.

detalj raspeca svetog petra
Приказ детаља распећа Светог Петра – Каравађо

Хришћанско учење говори да је цар Нерон наредио да се Петар разапне на крсту. Сматрајући се недостојним да буде распет као његов учитељ, Петар је тражио да га разапну са главом надоле. У народу се верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда).

Светог апостола Павла такође је убио цар Нерон, али с обзиром на то да је био римски држављанин, нису га разапели већ су му одрубили главу истог дана када је убијен и Петар.

Сматра се да је овај догађај био 67. године нове ере а према неким изворима и 69. године.

Обичаји на Петровдан

Некада је народ на овај дан ујутру рано прскао стоку водом како би била здрава а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

Код Срба постоји обичај да се уочи овог великог празника пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Обично се то ради на местима где се народ окупља, на трговима, раскршћима и у томе учествују деца и омладина. Паљење ватре и лила симболише на она времена када су христоборни цареви прогонили и мучили хришћане, везујући их за дрвене стубове, натапајући их смолом и палећи их.

paljenje lila na petrovdan
Паљење лила на Петровдан – фото: Screenshot – С. Пајић / РАС Србија

На Петровдан се ништа не ради у пољу, нарочито се не упрежу коњи у кола.

Обичај је да се на Петровдан месе колачи са јабукама које се зову „петроваче“. Постоји чак обичај да се у неким крајевима Баната јабуке носе у цркву на освећење. У осталим деловима Војводине јабуке се нису смеле сећи ножем, нити се смело јабукама играти нити ударати једну од другу. Веровало се да ће ако се то учини падати крупан град и уништити све.

Прочитајте и ово: Прича о Американцу који је постао православни поп

Петровдан је честа слава код српских православних породица, али и места. Тако је на пример градска слава Јагодине Петровдан.

Петровдан је такође слава рибара и пекара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here