Данас се слави преподобни Јустин Ћелијски

0
2738
Прегледа
sveti justin celijski

Српска православна црква данас обележава спомен на преподобног Јустина Ћелијског.

Ко је био свети Јустин Ћелијски?

Јустин Поповић (1894-1979) је био архимандрит манастира Ћелије, доктор теологије, професор Београдског универзитета и велики духовник.

Рођен је као Благоје у Врању 6. априла 1894. године од оца Спиридона и мајке Анастасије. Његова породица је кроз генерације била свештеничка једино је Благојев отац био црквењак. Благоје је био најмлађе дете, а имао је старијег брата Стојадина и сестру Стојну.

Брат Стојадин, као студент права је изгубио несрећним случајем живот, испавши из воза при једном своме повратку са студија кући. Благоје тада свима отворено говори да жели цео свој живот да посвети Богу да би био што ближи њему и своме брату. Родитељи му се противе тој жељи и на све начине покушавају да спрече своје дете да оде у монахе.

Мобилисан је у ђачку чету при војној болници у Нишу за време Првог светског рата. Касније заједно са војском прелази Алабаницу и долази у Скадар где Благоје моли тадашњег патријарха Димитрија за монашки постриг те тако Благоје постаје монах Јустин.

Од 1934. године је професор на Богословском факултету у Београду. Бавио се превођењем бословско-асктеске и светоотачке литературе. Заједно са Браниславом Петронијевићем основао је Српско филозофско друштво 1938. у Београду. Говорио је течно четири страна језика: грчки, руски, немачки и енглески и бавио се превођењем са више језика.

Неки од ученика Јустина Поповића су били: Патријарх Павле, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ бачки Иринеј, Епископ Атанасије Јевтић…

Јустин Поповић у манастиру Ћелије

По избијању Другог светског рата отац Јустин борави по многим манастирима. Највише времена је проводио у овчарско-кабларским манастирима, у којима је и ухапшен после рата од стране комунистичких власти. После притвора, преместио се у манастир Ћелије.

У Ћелије је дошао 1948. године по благослову владике шабачко-ваљевског Симеона и мати игуманије Саре, која је дошла са неколико својих сестара из манастира Љубостиње у Ћелије, неколико година раније.

Отац Јустин је стално био прогањан, саслушаван, привођен. Мало је било оних који су стајали у његову одбрану. Отац Јустин је умро у исто време и у исти дан када је и рођен – на празник Благовести 7. априла (25. марта) 1979. године.

Преко тридесет година је провео у Ћелијама, учинивши их једним од најпознатијих српских манастира. Његов гроб, који се налази у непосредној близини манастирске цркве, и данас привлачи посетиоце и поштоваоце. На овом гробу су се, према предањима, дешавала чудеса и исцељења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here