Херцеговачка Грачаница код Требиња

0
2869
Прегледа
hercegovacka_gracanica
Херцеговачка Грачаница - Фото: www.republikasrpska.net

Херцеговачка Грачаница је храм који припада Епархији захумско-херцеговачкој. Храм је направљен као верну копија цркве манастира Грачанице са Косова и Метохије, задужбине краља Милутина.

Историјат Херцеговачке Грачанице

Саграђена је 2000. године на брду Црквине изнад Требиња, са жељом да се изврши тестамент српског песника Јована Дучића, родом из овог града.  Јован Дучић је један од највећих књижевника и дипломата двадесетог века.

Дучићеви посмртни остаци пренети су из Сједињених Америчких Држава и сахрањени у крипти манастирске цркве. Мотиви који украшавају њен под, преузети су из тзв. Призренског патоса који је красио под Светих Архангела код Призрена, задужбине Цара Душана.

hercegovacka-gracanica-trebinje.jpg
Foto: gotrebinje.com

Цео комплекс чине црква Пресвете Богородице са звоником, амфитеатар, галерија, библиотека, владичански двор, салон за банкете, чесма и летња башта.

Херцеговачка Грачаница се може видети са сваке тачке у Требињу. Са брда Црквина где се налази овај храм пружа се поглед на цели град.

У Америци такође постоји једна реплика манастира Грачанице са Косова и Метохије. На овом линку можете погледати опширније о том храму.

Локација Херцеговачке Грачанице

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here