Југ Богданова црква у Прокупљу

0
3104
Прегледа
crkva jug bogdana - latinska crkva

Југ Богданова црква или како је неки зову Латинску црква, се налази у центру данашњег Прокупља, недалеко старе градске цркве. Према народном предању подигао ју је српски епски јунак Југ Богдан, средином XIV века. Црква припада епархији Нишкој. Налази се под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја.

latinska crkva u prokuplju

Југ Богданова црква је назив везан за митског Југ Богдана (историјског жупана Вратка Немањића). Он је према народном предању владао овим крајем и подигао Прокупачко утврђење. Ова народна традиција је очувана до данас, па се поред цркве, по њему данас зову и многа друга места у Прокупљу.

Латинска црква је назив који је настао по Дубровчанима тј. Латинима (пошто су као католици вршили богослужење на латинском језику), који су током XVII и XVIII века имали своју трговачку колонију у Прокупљу и користили су цркву као своју богомољу.

Сама црква је подугнута на темељима ранохришћанске базилике чији се темељи данас виде око цркве. Сама базилика подигнута на месту још ранијег храма посвећеног Херкулу, чија је статуа пронађена током археолошких истраживања.

Античко Прокупље се налазило на раскрсници путева па је захваљујући добрим комуникацијама, хришћанска вера и култура су рано продрле у овај крај. Недуго по издавању Миланског едикта 313. године отпочело се са зидањем првих хришћанских цркава за коју се верује да је завршена негде у 5 или 6 веку нове ере.

srednjevekovni prokupacki grad i crkva

Мада име Југ Богдана није запамћено у историјским изворима. Поједини истраживачи Југ Богдана повезују са  Вратком Немањићем, српским кнезом из 14. века и оцем кнегиње Милице, жене кнеза Лазара.

Мада остаје отворено да ли је Југ Богдан, односно кнез Вратко заиста био ктитор ове цркве. Судећи по начину њеног зидања и сачуваним фрескама, може се тврдити да је ктитор био и неки властелин из доба Душановог царства.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here