Манастир Лапушња

0
3218
Прегледа
manastir lapusnja
Рушевине манастира Лапушња

Манастир Лапушња се налази на обронцима планине Ртањ, код села Лукова недалеко од Бољевца. Манастир припада Епархији тимочкој.

Историја манастира Лапушња

Манастир је подигнут у периоду између 1500 и 1501 године. Подигли су га војвода Јован Радуле, господар угровлашких земаља и жупан Гергина. Манастирска црква је посвећена светом Николи. Црква је иконописана 1510. године захваљујући средствима кнеза Богоја и његове жене Маре.

За време турског пописа у Видинском санџаку 1455. године помиње се ова светиња. Верује се да је опустела и разрушена у 17. и 18. веку у време аустријско-турских ратова.

Од фрескописа цркве је остало јако мало пошто је црква у дуготрајном периоду била разрушена. На ктиторској композицији, смештеној на споју северног и западног зида наоса, приказани су Радул и Гергина, као и кнез Богоје са супругом Маром и децом. Распознају се још фреске светих ратника, архијереја, затим композиције Великих празника и литургијске тематике. На куполи су и данас уочљиви прикази библијских пророка и јеванђелиста.

lapusnja
Манастир Лапушња

Данас се манастир Лапушња налази у рушевинама које су конзервиране 1973. године. Заштићен је од стране Републике Србије као споменик културе од великог значаја.

Локација манастира Лапушња

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here