Манастир Светог Ђорђа у Старом Нагоричану (Куманово)

0
4926
Прегледа
Manastir Svetog Djordja u Starom Nagoricanu

Манастир Светог Ђорђа у Старом Нагоричану је српски средњовековни православни манастир који се налази у селу Старо Нагоричане, 13 километара источно од Куманова. Овај манастир је задужбина српског краља Милутина.

Према натпису урезаном у камену греду изнад отвора западног портала, цркву Светог Ђорђа је саградио краљ Милутин 1312/13. године на темељима старије цркве. У овом манастиру се Стефан Дечански 1330. године, пред чувену победоносну битку код Велбужда са бугарским царем Михаилом Шишманом, молио пред иконом Светог Ђорђа.

Crkva u Starom Nagoricane

Бугари су 1917. године око цркве и унутар ње копали до два метра дубине, тражећи гроб цара Михаила Шишмана, који је погинуо у бици код Велбужда 1330. године.

Дуго је овај манастир био у лошем стању. Тек је 1932 године обновљен на захтев митрополита скопског Варнаве, будућег патријарха. Фрескописи цркве Светог Ђорђа у Старом Нагоричану је дело врхунских средњовековних сликара Михајла и Еутихија. Сматрају се једним од најлепших и највреднијих у православним храмовима на Балкану.

И данас је ова црква угрожена и у њу само по потреби долази свештеник Македонске православне цркве.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here