Манастир Вратна

0
4959
Прегледа
Manastir Vratna

Манастир Вратна је манастир који припада Тимочкој епархији. Налази се у истоименом селу, удаљеног 40км од Неготина и око 20км од Брзе Паланке.

Манастир је захваљујући огромним, до 30 метара високим, стенама која подсећају на врата или капију, добио име Вратна. Природа је овај крај хиљадама година обликовала и начинила га једним од најлепших предела у Европи. Овде се чак налазе и највиши природни мост у Европи, од којих се два од три налазе у непосредних близини манастира.

Историја Манастира Вратна

Према народном предању, манастир је подигао архиепископ Никодим почетком 14 века. Манастирска црква је посвећена Вазнесењу Господњем. Током векова манастир је неколико пута рушен и обнављан да би у другој половини 18. века потпуно опустео.

Обновио га је Станко Фрајкор, каснији неготински оборкнез. За време слома Првог српског устанка 1813. године Турци руше манастир. Поново је обновљен 1837. године од стране Јона Тајкулице а 1856. године мештани околних села (Јабуковац, Вратна и Уровица) подижу конак западно од цркве.

manastir vratna kod negotina

Последњу обнову манастир је имао 1937. године и данас је активан као женски манастир. Недалеко изнад манастира налази се испосница Светога Никодима Тисманског. Келија је у самој стене и готово да је неприступачна. Од грађевине келије данас се могу видети само тек по неки детаљи.

Од старијег живописа сачувало се једино глава Христа Спаса у конхи проскомидије и делови живописа Светитеља на западном зиду: сцене из Јеванђеља, Свети Макарије, Зосим и Марија Египћанка.

Vratnjanske kapije

Цео овај комплекс око манастира Вратне окружен је изузетном природном лепотом каква се ретко виђа. Стрмом стазом од манастира се пење на планину Мироч и до величанствених Вратњанских капија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here