Манастир Ждребаоник

0
5291
Прегледа
Manastir-Zdrebaonik
Манастир Ждребаоник | Фото : mitropolija.com

Манастир Ждребаоник је манастир Српске православне цркве који се налази на левој обали реке Зете у Секулићима надомак Даниловграда. Посвећен је Светом Архангелу Михаилу и припада Митрополији црногорско-приморској.

Историја манастира Ждребаоник

О манастиру не постоје писани документи. Према народним предањима манастир се везује за Немањиће и период 13. века. Верује се да је изграђен на темељима метоха манастира Морача.

Постоје две верзије о имену овог манастира. По једној верзији Немањићи су овде узгајали коње а према другој име се везује за стару словенску реч ждребје која означава плодну црквену земљу. Према старом Душановом законику властелин је био дужан да свештеницима који немају земље преда ждребје – у преводу три плодне њиве. Отуда би се назив Ждребаоник могао превести и као плодна земља.

Током историје манастир је неколико пута био паљен и рушен. Прво 1612. године од стране Мехмед паше, затим 1714 од Нуман-паше Ћуприлића, а последње разарање од Турака је претрпео 1876. године од стране Сулејман-Хусни паше.

Митрополит Амфилохије поред моштију светог Арсенија Сремца | Фото : mitropolija.com

Данас је то женски манастир у коме се од 1920. године чувају мошти другог српског архиепископа Арсенија Сремца, наследника Светог Саве на месту Архиепископије. Осим мошти Светог Арсенија у манастиру се налази и део моштију Свете Преподобномученице Февроније, хришћанске светитељке која је живела у трећем веку.

Локација манастира Ждребаоник

Манастир је удаљен 17 километара од чувеног манастира Острог.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here