Мудрост коју би свака особа требало да прочита – ослободите се незадовољства

0
7431
Прегледа
budi zadovoljan
Фото : pixabay.com

Незадовољство се јавља када неко не неиспуни ваша очекивања. Обично људи који се често увреде несвесно верују да сви око њих увек морају да им изађу у сусрет.

Мудра прича о незадовољству

Ово је једна прича која ће вам помоћи да боље разумете:

Једног дана ученик је питао свог духовног учитеља:

– Учитељу, ви се схватили Велику Мудрост, увек сте у стању потпуног мира и доброг расположења. Нико вас не нервира, нисте љути ни на кога. Научите ме да постанем такав.

– Добро, научићу те, али за то ти је потребна једна кеса и кромпир.

Ученик је све урадио како му је учитељ рекао. „Када се наљутиш на неког или се уредиш због нечега, напиши име те особе на кромпир и стави га у кесу“, рекао је учитељ.

– Да ли је то све што треба да урадим? – ученик је био збуњен.

– Не, увек треба да носиш ову кесу са собом где год да одеш. И сваки пут, када те неко узнемири или увреди, мораш да додаш кромпир у кесу.

-Добро, рече ученик.

Прошло је неко време. Кеса свесног ученика је добила на тежини. Поред тога, први кромпири су почели да труле и производе непријатан мирис.

Тада је ученик дошао до свог учитеља и рекао: – Више не могу да носим овај терет и смрад са собом. Дајте ми нешто друго.

На ово је мудрац одговорио: – Да ли носиш нешто друго у својој души када си увређен и љут на људе? Када се једном увредиш, не примећујеш да је камен пао на твоју душу. Временом, ово камење се таложи. Дела постају навике, навике постаје карактер, што доводи до неморалног понашања. Дао сам ти прилику да погледаш све од споља. Мислим да ћеш други пут размислити о томе да ли ти треба још један камен. Увреда је нешто што је само у твојој глави. Научи да ослободиш главу од овог трулог смрада и постанеш истински срећна особа.

Прочитајте и ово: Шта доноси читање Светог писма?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here