На којој руци се носи бројаница и шта урадити ако пукне?

0
20958
Прегледа
brojanice na kojoj ruci i sta uraditi ako pukne
Фото: unsplash.com

Једно од духовних обележја сваког верника јесте бројаница. Многи је у данашње време носе више из модних него верских разлога. Бројаница је ипак много више од обичног комада накита. Бројаница је молитва и то једна од најстаријих!

Какве могу бити бројанице?

Бројанице се разликују по својој структури. Постоје мале и велике бројанице. Мале бројанице се састоје од 33 чворића а велике могу имати 50, 100 или чак 300 чворића. Сваки чворић се састоји од 7 крстића. Плетене бројанице се праве од овчије вуне што нас подсећа да смо ми словесне овце доброг пастира Господа Исуса Христа.

Сваки верник док се моли уз бројаницу изговара молитву. Најчешће изговаране молитве су „Молитва Исусова“ и „Молитва Пресвете Богородице“. Неретко се може видети да појединци носе више бројаница на руци. Нажалост, то је једно од погрешних схватања бројанице и њеног постојања.

Бројаница служи за молитву

Бројаница не служи ни за игру ни за украс већ за молитву. Молитва је уткана у сваки део бројанице јер свештена лица која је праве током њене израде изговарају молитве. Стога треба увек имати у виду када се купује бројаница да она није модни детаљ.

Прочитајте и ово: 7 духовних закона који мењају вашу судбину

На којој руци се носи бројаница?

Једна од највећих дилема која прати бројаницу јесте на којој је руци треба носити. Обично се носи на левој руци а одговор на то питање је једноставан – из практичних разлога. Док се крстимо приликом молитве лакше нам је да држимо у левој руци.

Наравно никакав проблем није да се бројаница носи на десној руци јер одабир руке није верско већ практично питање. Постоје и бројанице које се носе око врата.

Прочитајте и ово: Света Гора надомак Београда

Шта урадити са бројаницом када пукне?

Једна од енигми везаних за бројаницу је шта урадити са њом када она пукне? Уколико се деси да бројаница пукне треба је спалити. Бацање освештаних ствари је грех тако да се бројанице као и друге освештане ствари спаљују.

У храмовима, црквама и манастирима се могу наћи бројанице које представљају својеврсна уметничка дела. Поред плетених бројаница постоје и металне као и нанизане бројанице.

Прочитајте и ово: Како и када се пале свеће и који је смисао тога?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here