Нишки храм чува мошти чак 14 светитеља

0
4179
Прегледа
hram-sv-cara-konstantina-i-jelene-jpg
Фото: spc.rs

Храм у Нишу је један од највећих и најмлађих храмова у нашој земљи, однедавно поседује изузетне и ретке светиње – делове моштију чак 14 светаца и схиму монаха Нектарија Виталиса.

Храм Светог цара Константина и царице Јелене се налази у једном од највећих и најлепших паркова, и четврти Ниша, у Градској општини Медијана.
Храм је посвећен знаменитом Нишлији Константину Великом и његовој мајци Јелени, чију славу и слави.

Niski-hram-jpg
Foto: sr.wikipedia.org

Чије се мошти чувају у Нишком храму

Кивот са деловима и честицама моштију светаца овом храму дар је оца Јована Јеленкова, архимандрита манастира Светог Јована код Димитровграда. 

Права је реткост да један храм има овакве светиње. Данас су ту поред свих осталих честице моштију светаца Јована Златоустог, Нектарија Егинског, Петра Коришког, део Часног Крста, цара Лазара, цара Константина и царице Јелене којима је посвећен овај храм. Међу осталим светињама се налази знамење и делови са Голготе, са гроба Господњег, Вазнесења и Преображења Исуса Христа.

crkva-svetog-cara-konstantina-i-carice-jelene-nis-jpg

Изградња храма је започета 1999. године уз присуство Нишког епископа Иринеја, и до данас још увек није завршен. Изграђен по пројекту архитеката, супружника Јована и Јелена Мандић у византијском стилу.

Прочитајте: Света гора надомак Београда

Храм поседује: два звоника, галеријом за хор и криптним делом који чини велика сала са бочним, помоћним просторијама, кухињом, трпезаријом мокрим чворови, зимском црквом, крстионицом, библиотеком и канцеларијом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here