Данас се прославља Никољдан – највећа слава код Срба

0
1467
Прегледа
sveti-nikola-nikoljdan

Данас се празнује дан Светог Николе Чудотворца (Никољдан). Један од највећих хришћанских светаца и најчешћа је слава код Срба.

Предање о светом Николи

Према црквеном предању свети Никола је рођен у Патари (данашња Турска) у породици богатих родитеља. Након смрти својих родитеља сав свој иметак је разделио сиромашнима. Врло млад је постао свештеник, а затим и епископ у родном граду. Био је потпуно посвећен свештеничком животу и милосрђу и неуморно је радио на ширењу и утврђивању Христове вере.

Много је путовао и највећи број његових чуда, које је чинио за овоземаљског живота, везана су за путовања, нарочито за спашавање морепловаца из олуја и магле.

Сахрањен је у саборној цркви у Миру. Када су Турци у 11. веку освојили тај град, хришћани су мошти Светог Николе 1096. године пребацили у Италију у град Бари. Данас се његове мошти налазе у базилици Светог Николе.

Никољдан је уз Аранђеловдан и Ђурђевдан, најчешћа слава код Срба. Свети Никола слави се у време Великог божићног поста, па верници припремају рибу и другу посну храну.

Прочитајте и ово: Молитве светом Николи

Народна веровања на Никољдан

Према традицији на данашњи дан не ваља да перете веш, чистите кућу и радити било какве кућне послове, али зато треба даривати децу и припремити Божићно жито како би вам цела година била плодна и богата.

Свети Никола се сматра заштитником морепловаца, трговаца, стрелаца, деце и студената. Верује се да на овај дан морепловци, где год да се нађу, спуштају сидра и помоле се светитељу, па тек онда наставе пут.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here