Данас се слави рођење светог Јована Претече – Ивањдан

0
3033
Прегледа
sveti jovan Ivanjdan

Данас се обележава празник посвећен рођењу светог Јована Претече и Крститеља, у народу познатији као Ивањдан.

О светом Јовану Претечи и Крститељу

Међу личностима јеванђељским који окружују Спаситеља, Јован Крститељ заузима посебно место. Његова главна улога у животу била је на дан Богојављења. Тада је у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа.

Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа – 7. јула – и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља.

Попут многих хришћана који су страдали на путу Господњем и Свети Јован је посечен у време цара Ирода.

Прочитајте и ово: Молитва Јовану Крститељу

Према предању, јеванђелист Лука је желео да пренесе Јованово тело из Севестије у Антиохију, али је успео да пренесе само леву руку. Рука је у Антиохији чувана до 10. века, а после је пренета у Цариград, одакле је нестала у време Турака.

Десна рука Јована Крститеља, којом је крстио Господа, чува се као највећа реликвија (уз део Часног крста и мошти светог Петра Цетињског) у Цетињском манастиру.

Опширније о Цетињском манастиру прочитајте овде…

ivanjdan
Фото: pixabay.com

Народни обичаји за Ивањдан

На дан овог великог свеца практикују се и различити обичаји. Један од њих је и плетење венчића од пољског биља и цвећа, којим се ките капије. Венчићи се чувају до наредног Ивањдана, а биље се користи и у исхрани због благотворног утицаја.

У нашем народу постоји много веровања која су повезана са Ивањданом. Већина има у себи магијски циљ. Ивањдан као и Ђурђевдан, првенствено су празници који славе врачаре и оне не пропуштају своју прилику да тада, у ноћима магије направе своје обреде и чарања.

Власи и Срби у Тимочкој крајини, чим сване Ивањдан, одлазе на ливаду и заривају главу у росну траву да би обезбедили добро здравље током целе године.

У виноградарским крајевима се на овај дан ништа не ради. Каже се да и до седам дана после Ивањдана виногради најбоље расту јер их чува Свети Јован.

Свети Јован се празнује више пута у години: 7. јула – Ивањдан – рођење Светог Јована, 11. септембра – Усековање главе, 6. октобра када се обележава светитељево зачеће и 20 јануара када се слави спомен на овог свеца – Јовањдан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here