Манастир Ловница

0
5890
Прегледа
lovnica

Манастир Ловница се налази у Републици Српској у Доњем Бирчу, у општини Шековићи. Добио је име по реци Ловници, чији извор се налази недалеко од манастира.

Историја манастира Ловница

Манастир Ловница је задужбина српског краља Драгутина Немањића, која је саграђена пре 1301.године. По предању манастир је сазидао на месту где је „лов ловио“. Повезивање манастира Ловнице и краља Драгутина потврдио је његов биограф архиепископ Данило који у својим списима говори о великој ревности овог краља у подизању цркава и учвршћивању православља у Босни.

Прочитајте још:
ЧУДОТВОРНИ ИЗВОР МАНАСТИРА ЛОВНИЦА

Првих деценија турске власти над овим крајевима манастир је струшен. Данашња црква грађена је одмах после обнове Пећке патријаршије, шездесетих или седамдесетих година XVI века. Због веће безбедности увучена је сасвим под планину, до извора Ловнице, како би мање био изложен очима Турака који су пустошили све пред собом.

Manastir-Lovnica

После неуспешних напада аустријске војске током 17 века, у којој су били и многи Срби, настала је велика одмазда Турака. Страдали су многи манастири Србије и Босне, а неки су и потпуно опустели. То страдање је задесило и Ловницу где су спаљене манастирске ћелије и конаци и црква опљачкана.

Тек после Другог светског рата почиње већа обнова манастира. Реконструкција конака и рестаурација живописа и иконостаса почели су 1952. године а од 1979. године окупљена је поново заједница монахиња и у потпуности је обновљен манастирски живот у Ловници.

Унутрашњост цркве је један од најбољих живописа из турског доба, и највећа вредност у њој. Живопис је скоро у целости сачуван осим северног дела зида где је оштећен. Цркву је живописао најбољи сликар тог времена монах Лонгин. Престона икона Богородице представља једну од најлепших икона Мајке Божије на подручју српске цркве.

Freska_iz_manastira_Lovnica
Фреске из манастира Ловница – извор Википедија

Чудотворни извор Ловнице

Оно што се везује за овај манастир јесте чудотворни извор Ловнице, који се налази испод стрме стене. Према причама верника многи су се излечили.
Вода са извора после Ивањдана има посебне исцелитељске моћи. Захваљујући чудотворним својствима ове воде многи су се излечили од: карцинома, болести очију, психичких обољења, неплодности и тд. Како говори једна од монахиња манастира: „Верницима који су се искрено молили Господу и Светом Георгију молитве су услишене“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here