Манастир Орешковица

0
3779
Прегледа
manastir oreskovica
Манастир Орешковица - фото manastiriusrbiji.com

Манастир Орешковица (Решковица) се налази на Хомољским планинама поред реке Орешковице. До манастира се стиже када се са пута Петровац на Млави – Жагубица скрене лево и уђе у село Ждрело, а из села настави макадамским путем око 4 км кроз шуму. Манастир припада епархији браничевској.

Манастир је сачињен од три храма у изградњи, постављених на спрат један изнад другог. На путу према Горњаку, пре уласка у Горњачку клисуру , још издалека се види недавно обновљени манастир Светих апостола Петра и Павла, сада посвећен Светој Тројици.

Историја манастира Орешковица

Њено средњовековно име гласи Орешковица, како се у то време називао и манастир од кога су остали само темељи. Према народном предању, а и неким историјским потврдама, саградио га је кнез Лазар. Стара манастирска црква је била доста мањих димензија за разлику од данашње.

У Орешковици је преписано много књига,али је до данашњих дана сачуван мали број. Остале су нестале у турским паљевинама и пљачкама или у бегу од турског зулума. Манастир су Турци 1688. године опљачкали, спалили и срушили.

manastirska crkva Oreskovica
Манастирска црква у изградњи

Обнова манастира Орешковица

Обнављање манастира започето је 1991. године. Mеђутим, то нијe уобичајено обнављање на темељима пострадалог манастира – овде су темељи средњевековног манастира Орешковице остављени по страни, а гради се на двадесетак метара северно од њих нова црква, са три нивоа, од којих су два дела под земљом (најнижи је посвећен Сабору Светих Апостола, средњи Светој Катарини Синајској, а горњи Светој Тројици).

Отац Душан је провео десет година на Синају као водич за поклоничка путовања. Вратио се у Србију и решио да обнови традицију синаита из средњег века. Одабрао је Орешковицу, задужбину Светог кнеза Лазара, где ће се живети по јерусалимским правилима. Овај манастир би на тај начин постао први скитски манастир у Србији након средњег века.

У манастиру се налази одежда Светог Краља Милутина добијена приликом пресвлачења моштију у цркви Свете Недеље у Софији 29.октобра 2016.године. Иначе Манастир Орешковица сваке године организује поклоничко путовање на пресвлачење моштију нашег Светог Краља Милутина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here