Манастир Сестрољин

0
3400
Прегледа
sestroljin_manastir
Манастир Сестрољин - фото: selopoljana.rs

Манастир Сестрољин се налази на улазу у село Пољана, недалеко од Пожаревца. Припада епархији Браничевској. Посвећен је Вазнесењу Христовом.

Историја манастира Сестрољин

Верује се да је манастир настао крајем 14. века. Сматра се да је Кнез Лазара на том месту саградио цркву, међутим не постоје никакви трагови нити остаци такве цркве, тако да то веровање није усвојено.

Садашња црква посвећена Вазнесењу Господњем је подигнута 1896. године.

У непосредној близини овог манастира се налази извор лековите воде који помаже у лечењу оболења очију. Вода са овог извора се може користи за пиће и умивање, али не и за купање или кување. Данас је манастир заштићен као непокретно културно добро од изузетног значаја.

Crkva-Sv-Vaznesenja-Sestroljin
Црква Св. Вазнесења – фото: википедија

Легенда о манастиру Сестрољин

Народна предања везана за овај манастир се повезују са народном песмом „Бог ником дужан не остаје“. Према овој песми властелини Павле и Радул Радић су 1375. године мученички усмртили своју сестру Јелицу, везавши је коњима за репове и разапевши на четири стране. Љубоморна Павлова жена неправедно је оптужила своју заову Јелицу за убиство њеног детета. Према предању на месту где је пало њено тело, браћа су у знак покајања подигла манастир Заову, где је пала брада саграђен је манастир Брадача, на месту где су пале очи подигнут је Сестрољин, а тамо где је пала рука изграђена је Рукумија.

Локација манастир Сестрољин

На магистралном путу Пожаревац – Свилајнац, на самом улазу у село Пољана смештена је ова светиња.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here