Ово је место рођења Светог Василија Острошког

0
6888
Прегледа
selo mrkonjici rodno mesto svetog vasilija
Фото: Танјуг / Новости

На путу Требиње – Љубиње – Мостар налази се село у којем је рођен Стојан Јовановић, световно Свети Василије Острошки. Рођен је 28. децембра 1610. године од оца Петра и мајке Анастасије.

Ово место данас има свега 11 становника и велики број камених кућа смештених у врлетима Поповог поља надомак Требиња. Последњих неколико година ово место носи епитет херцеговачка „свете земље“.

Ко је био Свети Василије Острошки?

Стојан (Свети Василије) је крштен у Цркви Светог Николе у близини родне куће и одрастао уз богобојажљиве и смерне родитеље који су пре свега били добри људи. Осим њега нису имали друге деце, и Стојан им је био највеће благо.

У та тешка времена немаштине и сиромаштва Стојан је био сведок мајчиних доброчинстава према ближњима, и сиромашнима. Предање каже да је Стојан био веома побожан и да је свакодневно посећивао цркву и живео уз молитву.

Кажу да никада није учествовао у народним весељима, нити се хватао у коло крај цркве. Из страха да им сина јединца не одведу Турци у јањичаре родитељи Петар и Ана дали су Стојана у манастир Ваведења Пресвете Богородице у Завали. Стојан Јовановић је тако као дечак, од скоро 11 година, постао манастирски ђак.

После неколико година проведених у Завали, Стојан је наставио искушенички живот у манастиру Тврдош. Стојан Јовановић замонашио се и добио име Василије између 1630. и 1635. године, што значи да је тада имао око 25 година. Свети Василије је из Тврдоша и приградског манастира код Оногошта прешао у манастир Острог у Црној Гори. Дубоко прожет духом и традицијама православног монаштва, служио је Богу и народу.

У Мркоњићима, родном селу Светог Василија, на темељима оронуле куће Јовановића, подигнут је храм Светом Василију Острошком. Налази се на десној страни пута када се долази из правца Требиња. На левој страни пута је Храм Светог Николаја у коме је светитељ крштен.

crkva svetog vasilija ostroskog u selu mrkonjici
Храм посвећен Светом Василију Острошком – Фото: Танјуг / Новости

Поред се налази гробље на ком почива и Света Ана, мајка Светог Василија. На празник Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца, 12. маја село Мркоњићи походи велики број верника, који долазе да се помоле свецу.

Прочитајте и ово: Шта понети у манастир Острог и како се понашати у светињи?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here