Упознајте благо Србије – посетите манастир Студеницу

0
2055
Прегледа
studenica - katedrala Duomo

На основу анкета и истраживања рађених протеклих година, већина српских студената никада није посетила Манастир Студеницу.

Насупрот томе, многи од њих обиђу знаменитости Италије – Рим, Венецију и Фиренцу, ривијеру Шпаније и Француске, Париз, Праг и Беч. Све овеградове и земље, без сумње, треба видети. Али, најпре треба походити место које се с правом може назвати колевком српске историје, духовности и културе.

Том месту, од времена Светог Саве до данас, посвећене су стотине хиљада страница књига и научних радова, као и бројна уметничка дела. У том месту родиле су се идеје које су осветлиле пут Србима у најтежим временима. Ту је природа сачувала исконску чистоту и лепоту, којом се Стефан Немања задивио пожелевши да на некадашњем „пустом ловишту зверова“ подигне величанствен храм Богородице Добротворке „на покој и умножење монашког чина“

Манастир Студеница на листи УНЕСКО-а

УНЕСКО је још давне 1986. године препознао значај Студенице стављајући манастирски комплекс и биорезерват природе Студеница-Голија на листу светске културне баштине. Са свешћу о изузетном значају ове древне целине, са одликама које су универзалне и јединствеза читаво човечанство, Студеницу посећује велики број страних туриста. Они знају где су се и зашто упутили из веома удаљених крајева, какви су Кина и Јапан, Сједињене Америчке Државе и Аустралија.

Држава Србија заједно са Министарсвом културе, Републичким заводом за заштиту споменика културе и другим релевантним институцијама континуирано помаже да се у Манастиру Студеници обаве и приведу крају неопходни конзевраторско-рестаураторски радови. Све са циљем да Студеницу и сва њена блага оставимо у наслеђе генерацијама које долазе. Генерацијама које ће једног дана управљати Србијом, лечити њене становнике, радити у њеним фабрикама, бавити се архитектуром, математиком и физиком, достојно служити својој земљи у војсци, полицији и друго.

Прочитајте: Десет (не)познатих манастира које вреди посетити

Тим генерацијама, наводимо, на крају, следеће чињенице:

Богородичина црква у Студеници подигнута је 150 година пре Дуждеве палате у Венецији, 246 година пре Брунелескијеве Катедрале Дуомо у Фиренци, 464 година пре Таџ Махала у Индији, 668 година пре Биг Бена у Лондону, 692 године пре Гаудијеве SagradaFamilia-e у Барселони, 697 година пре Ајфеоловог торња у Паризу.

Величанствено сликарство Богородичине цркве настало је читавих 96 година пре Ђотових фресака у Капели Скровењи у Падови, 100 година пре Дучовог ремек дела Maestà у Сијени, 219 година пре Мазачових фирентинских фреска. Студеничко Распеће старије је од Леонардове Мона Лизе чак 296 година; 291 годину старије је од славног Диреровог Аутопортрета, 302 године од Рафаелове Атинске школе, 303 године од Микеланђелових фресака Сикстинске капеле.

Прочитајте и ово: Најмања црква на Балкану се налази у Србији

Студеничка мермерна скулптура настала је 290 година пре Микеланђелове скулптуре Pietà, 475 година пре Вермерове слике Девојка са бисерном минђушом, 542 године пре Фонтане ди Треви у Риму. Студенички сунчани часовник урезан крај јужног портала Богородичине цркве старији је од астрономског часовника у Прагу чак 220 година.

Извор: studenicainfo.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here